Nyhedsbrev fra Syd- og Sønderjyllands Politi, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden. Snyd tyven sammen med naboerne.
Flere danskere skal ind i kampen mod indbrudstyvene. Derfor lancerer Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden nu et nyt nabohjælpssystem. Ifølge undersøgelser kan nabohjælp nemlig forhindre op til hvert fjerde indbrud. Alene i Syd- og Sønderjyllands Politikreds er der anmeldt 2.188 indbrud i private hjem i de tre første kvartaler af 2012. Man kan læse alt om det nye system og tilmelde sig gratis på www.nabohjælp.dk.
Danmark indtager en kedelig andenplads i Europa, når det gælder indbrud i private hjem. Samtidig viser erfaringer, at op til hvert fjerde indbrud kan undgås med nabohjælp. Med 45.000 indbrud om året er der kort sagt behov for at sætte fokus på nabohjælp i Danmark. Derfor introducerer Det Kriminalpræventive Råd (DKR) og TrygFonden i dag Nabohjælp i en mere tidssvarende udgave. Det nye Nabohjælp skal få de ubudne gæster til at opgive deres forehavende og skabe mere tryghed blandt danskerne. Og i Syd- og Sønderjyllands politikreds er Politiinspektør Lars Bræmhøj, begejstret for det nye redskab til at snyde tyven og nedbringe indbrudsraten.
”Vi meget glade for det nye Nabohjælpskoncept. Vores erfaringer viser, at det har en forebyggende effekt, når folk hjælper hinanden. Og det er også mit klare indtryk, at borgerne rigtigt gerne selv vil bidrage til at gøre det svært for indbrudstyven - hvis blot de får den rette vejledning. Og det er netop hvad man gør med Nabohjælp, så jeg håber, at mange vil tilmelde sig,” udtaler Lars Bræmhøj.
Ferie med ro i sjælen
Ifølge leder af projekt Nabohjælp, Lone Harlev, bliver det nu nemmere end nogensinde at organisere nabohjælp via enkel og brugervenlig teknologi. Det kræver blot en mobiletelefon eller en computer. Med et par klik giver man naboerne besked, når man tager på ferie. Systemet fortæller herefter naboen, at de skal være ekstra opmærksomme og sørge for, at huset ser beboet ud. Og alt imens kan man nyde ferien med ro i sjælen, fordi man løbende får sms’er om, at alt er ok derhjemme.
”Nabohjælp er en opdateret version af den gamle ordning fra 1980’erne, men Nabohjælp anno 2012 kombinerer for eksempel sms og en ny mobil-app med god, gammeldags snusfornuft,” fortæller Lone Harlev.
Det nye Nabohjælp er gratis, og man kan oprette en profil på
www.nabohjælp.dk og invitere udvalgte naboer med i netværket.
”I TrygFondens tryghedsmålinger kan vi se, at indbrud er noget af det, der bekymrer danskerne allermest. Med det nye, digitale nabohjælpssystem får danskerne en fantastisk mulighed for at hjælpe både sig selv og andre med at forebygge indbrud og øge trygheden,” siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.
Smid affaldet ind til naboen
Bil og cykler i carporten, en fyldt skraldespand og en tur rundt om naboens hus tilsat vakse og årvågne naboer. Det kan i mange tilfælde være opskriften på at forhindre et indbrud, mens husets beboere er på ferie.
”Flere studier tyder på, at det er en god idé at alliere sig med naboerne, når man er på ferie.
Med Nabohjælp får danskerne et redskab til at tage kontrollen over egen tryghed i hjemmet og samtidig styrke godt naboskab. Det er simpelt, men vi ved det virker,” siger Det Kriminalpræventive Råds formand, Eva Smith. Hun fortsætter:
”Nabohjælp handler ikke om, at vi skal lave politiets arbejde. Det handler om, at vi skal hjælpe hinanden med at forebygge og stoppe indbrud, så vi alle kan føle os trygge i vores eget nabolag. Et mørklagt og ferietomt hus fremstår som et oplagt bytte for en indbrudstyv. Med nogle helt enkle, men gennemtænkte nabo-handlinger kan tyven snydes til at tro, at der er nogen hjemme.”
Julen er højsæson
De fleste indbrud foregår i vintermånederne, særligt omkring jul. Så nu hvor julen står for døren, er der særligt god grund til at få naboerne med i Nabohjælp for at snyde indbrudstyven.
Man beslutter selv, hvem man vil være i netværk med og dermed hvem, der har adgang til ens feriedata og personlige oplysninger. Nabohjælp giver via e-mail og sms et nemt overblik over, hvem der er på ferie og hvornår. Kampagnens hjemmeside –
www.nabohjælp.dk - giver tips og tricks til, hvordan man kan nedsætte risikoen for indbrud.
”Nogle danskere har i forvejen organiseret sig i uformelle netværk, men med det nye system bliver det lettere at organisere og vedligeholde Nabohjælpen.
Det handler ganske enkelt om små tiltag, der kan gøre en stor forskel for naboen,” siger Lone Harlev.
FAKTA
Sådan nabohjælper du – fire gode råd:
· Læg affald i din nabos skraldespand
· Gå en runde om huset
· Parker din cykel eller bil foran huset
· Start dit eget nabohjælpernetværk på nabohjælp.dk
Sådan får du Nabohjælp på ferien:På din ferie får du besked, når dine naboer har tjekket dit hus eller din lejlighed. Og når din nabo er på ferie, får du automatisk besked om, hvad du kan hjælpe med.
1. Log ind på Nabohjælp.dk og opret ferien i din feriekalender.
2. Naboen får automatisk besked, når du tager på ferie.
3. Naboen tjekker huset, mens du er væk.
4. Du modtager sms’er, fra naboen om, at alt er OK – og slapper endnu mere af på ferien.
Om Nabohjælp:
· Den gamle Nabohjælpsordning blev lanceret i 1986.
· 76 procent af danskerne kender klistermærkerne og skiltet fra dengang, men ved ikke præcist, hvor de skal henvende sig, for at blive en del af Nabohjælp.
· Nabohjælp har i udlandet vist sig at nedbringe indbrud, hærværk og fysisk vold med mellem 16 og 26 procent. Undersøgelser har også vist, at borgere der oplever, at de rent faktisk kan gøre noget, føler sig mere trygge.
· Det moderniserede Nabohjælp er elektronisk, så naboer kan organisere sig og varsko hinanden med sms og mails.
· Det nye Nabohjælp består også af nye klistermærker og skilte, som man har mulighed for at bestille, og derved gøre ordningen synlig på vejen, huset og bygningerne i nabolaget.
· Med hjemmesiden www.nabohjælp.dk og mobil-app’en ’Nabohjælp’ får man konkrete anvisninger til, hvordan man får et ferietomt hus til at se beboet ud.
· Man får også at vide, hvad man skal gøre, hvis man ser mistænkelig aktivitet i nabolaget. Bl.a. at ringe til politiet og varsko de øvrige naboer i netværket, så alle er ekstra opmærksomme på at sikre deres hus og få tomme huse til at se beboede ud.
· Man vælger selv, hvilke naboer, man vil have med i sit nabohjælps-netværk. Man vælger også selv, om man vil modtage advarsler, om indbrud eller mistænkelige aktiviteter, fra ens nærområde.
· Mere info og gratis tilmelding på
www.nabohjælp.dk, via mobil 1245 eller ’Nabohjælp’ app’en.
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden
Om indbrud i private hjem:
De seneste 50 år er antallet af indbrud steget i Europa. Stigningen kan til dels forklares med samfundsmæssige ændringer som fx, at færre er hjemme i løbet af dagen, kendskabet til ens naboer er blevet mindre, og der er mindre liv i lokalområderne.
I store dele af Europa nåede udviklingen imidlertid et vendepunkt i starten af 00’erne – bare ikke i Danmark. Vi har desværre set en stigning på 54 procent i antallet af indbrud fra 2005 til 2011, hvor cirka 45.000 indbrud blev anmeldt til politiet. Selvom politiet de senere år er blevet bedre til at anholde og sigte indbrudstyve, så placerer Danmark sig foruroligende højt i internationale sammenligninger af indbrudsrater. Ifølge den hollandske kriminolog Van Dijk er en af årsagerne, at danskerne generelt er dårligere end andre folkefærd til at sikre deres bolig mod indbrud.
I første, andet og tredje kvartal af 2012 er der over hele landet blevet anmeldt 29.988 indbrud – et lille fald i forhold til samme periode i 2011, hvor 30.276 indbrud blev anmeldt. Vintermånederne og omkring jul er højsæson for indbrud.
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd
TrygFonden og DKR:
TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd har indgået et ambitiøst samarbejde. Målet er at nedbringe kriminaliteten og øge trygheden i Danmark bl.a. ved at engagere borgerne og ved at skabe ny viden om kriminalitet og forebyggelse, som styrker de professionelle i deres arbejde.
For yderligere information og interviews:
· Linjechef for lokalpolitiet hos Syd- og Sønderjyllands Politi, politiinspektør Lars Bræmhøj tlf. 72 58 43 34.
· Lone Harlev, Det Kriminalpræventive Råd, leder af projekt Nabohjælp og Eva Smith, formand for Det Kriminalpræventive Råd, kontaktes via pressemedarbejder Camilla Rich, mobil 91 33 80 88, e-mail: cri@dkr.dk.
· Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden, træffes via pressechef Karen Bøgedal, mobil 30 56 34 32, e-mail: kb@trygfonden.dk