Som et led i aftalen omkring Hodde Forsamlingshus, har
sognet forpligtiget sig til at arrangere nogle begivenheder i huset. Næste
arrangement foregår søndag den 13 april og vil være et sønderjysk kaffebord,
med et snert af Island. Ca. 30 af de dygtige bagere i Hodde & omegn er klar
med lige så mange forskellige kager & islandske kaffebords specialiteter.
Der vil være noget for enhver smag og langt mere end et "almindeligt"
sønderjysk kaffebord som normalt består af mindst 7 hårde & 7 bløde kager.
Kom og smag brødtort, knepkager, kringler og ikke mindst grundet nogle
islandske piger i bagergruppen, islandske brødretter.
Samtidig kan man se det nyrenoverede & støjisolerede
forsamlingshus som nu drives af Hodde-Tistrup Hallen og vedligeholdes af
frivillige fra Hodde.
Prisen vil være 80.00 per mand børn halv pris og døren er
åben fra kl. 13.30 til 16.30. Ingen tilmelding men vi forventer et stort rykind
så kom i god tid for at smage alle kagerne og husk nu at spare på frokosten så
der er plads til at smage på det hele.
Fakta omkring
Sønderjysk kaffebord:
Det sønderjyske kaffebrod er et gammel tradition, som
egentlig ikke er specielt sønderjysk, men lige så almindelig andre dele af
Jylland. Det specielle ry fik det efter krigen i 1864, hvor Sønderjylland kom
under tysk styre. Tyskerne prøvede at begrænse de dansksindedes
mødeaktiviteter. Derfor byggede danskerne forsamlingshuse rundt omkring og her
mødtes man over kaffebordene.
Et fuldt kaffebord omfatter mindst 7 forskellige slags bløde
og 7 forskellige slags hårde kager. Der er, ligesom vi kender det fra en dansk
julefrokost en hel fast rækkefølge for spisningen. Man starter med de bløde og
slutter med de hårde kager. Man starter med de fede og fugtige og slutter med
det mere tørre. Traditionelt serveres stopkagerne for at sikre at karlenes
værste sult stilles før tærterne kommer på bordet. Stopkagerne består af
gærbrød, dvs. pomle, kløben, kringle samt søsterkage. Dernæst kommer
pladekagerne eller mellemkagerne som de også kaldes. Lagkage hedder på sønderjysk tort og der bør
være 2 - 3 stykker med enten creme eller flødeskum. De hårde kager Bækkenørrer (småkager)– dem
bør der være mindst 7 forskellige slags af.
Den sidste er Ingenting - for det kan man jo altid spise.
Taget fra hjemmesiden http://www.udenmadogdrikke.dk/Soenderjysk%20kaffebord/index.html
.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar